Головна сторінка блогу
Життя за кордоном
Поради мандрівникам

Топ-5 польських страв, які варто скуштувати

4 хв на читання
Calculator placeholder

Відправлення з

Популярні

All countries

Обмінний курс

– – –

GBP 1 = NGN 2030.28232

Комісія за переказ

Безкоштовно – – – 0.99 0.99 USD

Одержувач отримає

Популярні

All countries

Please update the currency or receiver details.

Transfers from Türkiye are paused today. But don’t worry, they should be back on the next working day.

You're aiming high! Let’s try a smaller amount for now.

Please update the currency or receiver details.

Let’s try sending to another country instead.

Due to regulations, we can’t send money to this country right now. We’ll keep you posted if things change.

Let’s try sending to another country instead.

The amount is a bit too small for us. Try adding a little more.

Hmm, something’s not right. Try a different amount—or refresh this page.

Доставка впродовж 30 хвилин

Кожна країна особлива по-своєму: пам’ятками культури, традиціями, фольклором і навіть стравами. Польща – не виняток. Кухня тут неймовірно смачна, а інколи й неочікувана. Тож, аби кожен зміг пізнати цю країну в кулінарному аспекті, про найсмачніші польські страви, їх особливості та складники сьогодні розповідає TransferGo.

Зрази – страва з цікавинкою

Одна з головних польських страв – це яловичі зрази. Їх смак цінується у всій країні. Класичні польські зрази традиційно готують з найкращої яловичини, у яку загортають різні ароматні начинки, наприклад, гриби, квашений огірок, обсмажену цибулю або темний житній хліб. Крім того, зрази часто перев’язують ниткою або проколюють спеціальною шпажкою. Далі головний процес – обсмажування та тушкування. Подають готову страву із соусом, з ячмінною або гречаною кашею. Добре поєднуються зрази з картоплею чи галушками. До речі, кілька століть тому слово «зрази» у польській мові означало скибки м’яса, які нарізали нашвидкуруч, тобто «відразу», а загортати, наче рулетик, їх почали лише у ХІХ ст.

Бігос: з м’ясом чи капустою?

Ця страва є справжнім польським кулінарним міксом, адже у ній можна знайти чимало продуктів. Зазвичай, бігос готують з квашеної капусти, м’яса, ковбаси та копченостей. Поляки цю страву просто обожнюють, тож додають до неї найрізноманітніші інгредієнти. У бігос колись, окрім грибів, чорносливу, капусти і м’яса, додавали навіть сік із квашеного буряка. А особливо він смакував, якщо до складу страви входила дичина. Цікавим є і той факт, що на думку більшості поляків, бігос стає кращим на смак, якщо його кілька разів розігріти, адже тоді інгредієнти перемішуються між собою, поєднуючись у дійсно унікальну страву.

Суп журек – всьому голова

І це дійсно так, адже найвідоміший польський суп подається у хлібі. Цю культову страву готують на заквасці з житнього борошна з додаванням м’ясного бульйону, ковбаси, картоплі та з половинкою яйця. Особливо популярний журек узимку, адже він густий, ситний, тож відмінно відновлює сили. До речі, цю страву можна купити у Польщі практично в кожному супермаркеті, тож вона може стати чудовим сувеніром, який легко вийде привезти на батьківщину. Щоб журек смакував по-особливому, до нього варто додати сметану та зелень.

Осципек-гриль – відмінний снек

Для більшості гостей Польщі назва цієї страви нагадує якесь курча. Та це зовсім не так, адже знаменитий польський осципек готується із сиру! Додаткова його перевага у тому, що він продається практично у кожному супермаркеті і одразу готовий до споживання. Головний інгредієнт осципека – копчений сир із овечого молока. З нього ж у Польщі готують осципек на грилі. Для цього сир нарізають, наче коржі, інколи загортають у бекон і подають з ягідним соусом.

Ну і на десерт маковець

Польський маковий рулет – солодка страва, без якої не обходиться практично жодне святкування. Мак загалом є одним із найвиразніших складників польської кухні. Роль маку у країні була і залишається винятковою. Колись у Польщі особливо цінувалася ніжна макова олія, яка присутня у маковці. Тим паче, що у приготуванні ця страва доволі проста: потрібне лише тісто та мак із цукром. Маковець у Польщі популярний не тільки у кафе чи кондитерських, а й у простих домівках, адже на Різдво він тут є однією з головних страв.

Тож, перебуваючи в Польщі, обов’язково поласуйте кулінарними шедеврами цієї країни. Вони тут дійсно особливі та мають смак, який не сплутати ні з чим іншим. А ще нагадуємо, якщо вам потрібно переказати гроші з Польщі в Україну, то для цього не обов’язково іти в банк чи шукати попутників, адже сервіс TransferGo дозволяє це зробити вигідно, безпечно і всього за кілька хвилин!

 

Про автора

Тарас Процайло

Тарас Процайло

Тарас Процайло – копірайтер, якому подобається доносити до світу корисну інформацію. Має досвід роботи у галузі написання текстів більш ніж 9 років. Працював редактором стрічки новин в українських онлайн-ЗМІ, також займався створенням рекламних текстів для багатьох відомих брендів. Освіту здобув на факультеті видавничої справи та редагування Української академії друку. З TransferGo – з 2021 року.

Запросіть друзів у TransferGo, заробіть 20€